What will the new Library look like?

With the groundwork well underway, it’s time to give a glimpse of what the interior of the new library is intended to be.   Selection of the final furniture and detail design of bespoke joinery is still in the detailing stage, however we do have an idea of what the layout of the interior will be.

Spread over a total of six floors, of which two are mezzanine levels housing sections of the Penrith print collection, large windows and voids between levels should provide a feeling of light, space and connection through the building.  Double-height open reading areas flow through to the stack areas which will help to form a noise buffer between the group study spaces to the east and the designated quiet and silent study spaces to the west.  On each level, group study rooms provide places for students to work as a group with less distraction than in open areas.

Entering at ground level from the eastern pedestrian spine, a collaborative group study area leads through to a more intimate space to the rear, before the stairwells take you through the building to the upper levels.  A mix of tables, soft seating, booths and benches on each floor provide options to meet differing needs.  Each fixed computer workstation will have additional power outlets available for your use (no more scrambling under desks to find power), as will the study booths.  Floor boxes scattered through the open areas provide additional access to power, catering for furniture which may not always remain where it was placed.

Two large 8 person group study rooms will be equipped with presentation equipment, allowing students to practice presentations and work as teams viewing the same information on large screens.  Large monitors will also be available in a number of the smaller group study rooms, while computers on wheels (CoWs) will be available in open group study areas.

Access to one of the essentials for study, coffee, will be available via a café adjoining the ground floor area, with a servery point into the library itself.  The new library will also bring Penrith into line with all other Western Sydney University campus libraries, with the inclusion of an Access room and its associated services and equipment.

The architects’ impressions of the interior of the building can be seen below.  As with all big buildings, as idea becomes reality and visions become subject to the reality of what is in the ground, these may change as our new library grows.  Comments/questions about are new library are welcomed, and where we can provide an answer, we will.

Add new comment